Elisabeth’s werkweek in de Filipijnen
Door: Gerda
Blijf op de hoogte en volg Gerda
06 April 2025 | Filipijnen, Olongapo City
(Voor degene die mijn Polarsteps volgt: onderstaand is een kopie van mijn laatste update daar…)
Zoals de titel van dit berichtje al verklapt: hier in de Filipijnen gebruiken ze mijn naam Elisabeth!
Eigelijk vind ik het wel heel leuk dat mijn doopnaam hier gebruikt wordt.
De reden daarvoor is simpel: de naam Gerda vinden ze veel te ingewikkeld en Elisabeth is hier een bekende naam.
In de komende twee maanden mag ik me aansluiten bij Youth With A Mission (YWAM) en ondervinden wat zij doen.
De doelgroep zijn vrouwen die verbonden zijn of waren met prostitutie en/of vrouwenhandel.
Op de basis (zo noemen ze het gebouw waar gewerkt/geleefd/gewoond wordt) wonen 8 stafleden, 6 vrouwen die uit de prostitutie zijn gestapt en 14 kinderen van de vrouwen (zowel van staf als van de andere vrouwen).
Er wordt geleefd in een community: samen leven en samen leren.
Ik mag mee hobbelen in deze community.
Ik sluit een gedeelte van de dag aan op de basis. Maaltijden mag ik aansluiten op de basis. Dat zorgt ervoor dat ik grotendeels het Filipijnse eten eet. Met de handen :)!
De week start en wordt afgesloten met worship: samen liederen zingen over God en met elkaar bidden.
Maandag staat in het teken van documentatie.
Er is gevraagd of ik wil helpen bij wat papierwerk.
Dinsdag ochtend zit ik bij de staff meeting en ga ik ‘s avonds de straat op om vrouwen op straat te ontmoeten. Praatje maken en ze uit te nodigen om uit de prostitutie te stappen als ze dat willen.
Woensdag eind van de middag sluit ik aan bij counseling: 1op1 (of nu dus 1op2) gesprekken met de vrouwen en/of tieners.
Donderdag coach ik 2 jongeren. Ik mag ze anderhalf uur vermaken. In de middag ook 1op2 gesprekken.
Vrijdags weer aan de slag met het papierwerk.
Eens in de twee weken gaan we naar de naburige stad Angeles waar een Red Street is vol met clubs en bars waar prostitutie de boventoon voert.
Ook daar maken we contact met vrouwen en bieden ze een mogelijkheid om eruit te stappen door ze uit te nodigen op de basis.
Super bijzonder om dit allemaal mee te maken!
Op de momenten dat er geen activiteit gepland staat hang ik rond op de basis, sluit ik aan bij de creatieve werk/dagbestedingsplek of ga ik naar m’n appartement.
Ik wilde zelf graag buiten de basis wonen zodat ik naast het werken/meeleven ook de vrijheid heb en voel om zelf lekker op pad te gaan.
Ook heb ik al vele malen het winkelcentrum bezocht waar ik o.a. een bubble tea koop of mezelf verwen met een heerlijke massage!
06 April 2025 - 14:32
Margreet:
- Sjonge wat maak je wat mee heftig maar ook wel leuk
- straks wil je nog blijven [e-1f92a][e-1f923]
- Geniet nog van alles wat je meemaakt !!!
- wij hopen je nog wel weer te zien[e-1f923]
06 April 2025 - 16:42
Iwana :
Wat maak je daar allemaal bijzondere en mooie dingen mee! :) Geniet er van!!
07 April 2025 - 13:30
Marga:
Gaaf allemaal Elisabeth. Ik hoop dat je ook wat vrouwen de prostitutie uit kan krijgen. Moet toch een vreselijk leven zijn