Tripje naar Frans-Gyana en Bigiston
Door: Gerda
Blijf op de hoogte en volg Gerda
07 Januari 2006 | Suriname, Paramaribo
Bepakt en bezakt gingen Geke, Lenny, Freddy en ik op weg naar het onbekende. Ik had mijn backpacker mee met o.a. mijn hangmat. We hadden bedacht om een nachtje te overnachten in Galibi (een eiland in het Noord-Oosten van Suriname).
We wilden graag de staatsbus van 9.00 nemen die in Paramaribo vertrekt. Helaas zat die bus vol... De volgende bus ging pas om 12.00 dus we moesten nog een tijdje wachten.
Om 11.15 uur kwam de bus aan en toen was er een complete massaverschuiving richting dat busje! Ik moest letterlijk aan de bus hangen om te zorgen dat ik niet aan de kant gedrukt zou worden!!! Gekkenhuis!
Gelukkig kwamen we alle 4 naar binnen en kon de reis beginnen. In het info-boekje stond dat het 2.5 uur reizen is naar Albina (daar is de overstapplaats voor boten naar o.a. Galibi).
Uiteindelijk hebben we ruim 4 uur in een hobbelend busje gezeten om in Albina te komen!! Daar aangekomen werden we belaagd met (boot)taxichauffeurs die ons overal naartoe wilden brengen!
Na wat rondkijken kwamen we erachter dat we niet meer naar Galibi konden! Er voeren rond dit tijdstip geen bootjes meer naar dat eiland! Toen hebben we besloten dat we naar Frans-Gyana zouden gaan! Met een bootje werden we naar de overkant gevaren en daar gingen we illegaal aan wal. We hadden namelijk geen visum!
We hebben in Frans-Gyana een pina-hutje opgezocht waar we onze hangmatten op konden hangen. Daar hebben we een kopje soep gegeten met brood. Het was best even omschakelen: alles moet in het Frans en met Euro's!
's Nachts heb ik helaas niet lekker geslapen. Ik hoorde heel veel geluiden die me uit de slaap hielden! Maar gelukkig had ik de volgende ochtend voldoende energie om door te gaan!
De volgende ochtend hebben we eerst ontbeten met stokbrood en Franse kaas en toen de tassen weer ingepakt en zijn weer met een bootje naar Albina gevaren. Toen we aankwamen in het haventje van Albina kwamen de taxichauffeurs zelfs onze boot oprennen om ons vervoer aan te bieden!!! We hebben ze in eerste instantie maar allemaal afgekapt.
Na wat boodschappen hebben we iemand opgezocht die ons wel naar Galibi wilde varen.
Maar toen we aan het onderhandelen waren bleek dat wij te weinig geld bij ons hadden en dat hij het niet wilde doen voor het bedrag dat wij wilden geven. Hij kwam toen met een alternatief: Bigiston. Een indianendorpje meer ten zuiden van Suriname. Voor 125 SRD zou hij ons vieren daar naartoe brengen. En de volgende dag ons om 12.00 uur weer ophalen. Dat hebben we toen gedaan.
In Bigiston aangekomen stapten we een hele nieuwe wereld in: leven in een indianendorpje het tropisch regenwoud! Geweldig, heel primitief en super relaxt.
We kregen weer een hutje aangeboden waar we onze hangmatten in konden hangen.
We zijn toen een eindje gaan lopen. Je loopt gewoon midden in het tropisch regenwoud! We hebben veel mooie vlinders gezien en ja... eigelijk is alles daar mooi! Het stikte daar trouwens ook van de manjabomen!
Ondertussen werd er eten voor ons gekookt: rijst met tja... een groentenprutje. Maar wel erg lekker!
Terug van de wandeling en na het eten heb ik even in de rivier gezwommen. Tussen de bigi stones :).
Om zeven uur werd het donker. De maan en sterren gaven wel veel licht maar voor de rest is er in dat dorpje geen stroom! We zijn dus maar lekker vroeg onze hangmat ingedoken! Die nacht heb ik gelukkig heeeeeeeerlijk geslapen! Het ligt best wel heel erg lekker zo'n hangmat!
De volgende ochtend hebben we ontbeten met een stuk pompelmoes. We hadden namelijk zelf helemaal geen eten meer bij ons en er is daar geen winkeltje waar je even brood kunt kopen! Daarna ben ik lekker gaan baden in de rivier (er is daar ook geen luxe douche! Gelukkig wel genoeg water in de buurt ;)).
Na het baden nog even gewandeld en toen was het ook alweer tijd om terug te gaan naar Albina.
Inmiddels waren Freddy en Lenny erachter gekomen dat we min of meer opgelicht zijn door de bootsman. We konden namelijk voor 40 SRD terug naar Albina!!! Daarom wilden we direct weg gaan, nog voordat de andere taxiboot eraan kwam!
Maar de man die ons 40 SRD bood die had toen geen boot bij de hand. Dus is Freddy op zoek gegaan naar een andere bootsman, die bood 80 SRD. Tja... beter dan nog eens 125 SRD!
Toen we klaar waren om weg te gaan kwam die 'dure' taxi er weer aan en die was het er niet mee eens! Na wat onderhandelen en vanaf zijn kant dreigen met de politie (!!!) zijn we met hem meegegaan voor 100 SRD. Tja... we hadden geen keuze.
Terug in Albina hebben we toen een taxibus genomen naar Paramaribo. We wilden liever niet meer in de staatsbus omdat die erg vol zat en we daar niet relaxt zaten.
Het was achteraf een erg goede keus om met die taxibus te gaan omdat hij er maar 2 uur over doet om weer in Paramaribo te komen in plaats van de 4 uur die de staatsbus erover doet!
Al met al was het een ongepland, maar superleuk tripje! We zijn in een Europees land geweest (Frans-Gyana is een deelstaat van Frankrijk) en in het binnenland! Op beide plaatsen hebben we mogen genieten van de supermooie natuur!
Heel veel groetjes vanaf deze kant van de wereld en tot de volgende keer maar weer!
07 Januari 2006 - 21:03
Deborah:
Ha gave Gerda!
Leuk om je belevenissen te lezen! Iedereen moet hier weer druk bezig voor van alles en jij gaat heerlijk ff een uitstapje maken :) Meid, je hebt een uitzonderingspositie ;) Geniet er van!
Liefs, Deborah -
09 Januari 2006 - 18:58
Tjitske:
lieve Gerda,
wat een belevenissen in 1 verhaal. Geweldig!!! Succes weer met je werk!!
Liefs Tjitske -
09 Januari 2006 - 22:11
Anne:
hoi Gerda,
ook ik geniet elke keer weer van de verhalen die je hier vertelt! Fijne weken nog!!
groetjes,
Anne -
11 Januari 2006 - 09:55
Alianne:
Hoipoi,
Heel leuk om zo te lezen wat je allemaal beleefd. Heb je wel foto's gemaakt? Dan kan ik het regenwoud enzo ook een keer zien.
Veel plezier enzo maar weer.
Heb je mijn post (die van na het verjaardags/kerstkaartje) al gekregen?? Die is echt heel poepig.
Dikke knuffel van mij. -
12 Januari 2006 - 11:28
Sietske:
Hoi Gerda,
Leuk om op deze site te zien hoe jij je vermaakt in Suriname! Veel plezier nog de komende weken,
Groet van je nichtje Sietske -
13 Januari 2006 - 12:25
Jeannette Pathuis:
Hoi Gerda,
Wat een heerlijk avontuur van jullie. Zeer herken- baar, ipv 2,5 uur--> 4 uur= echt typerend voor Suriname. Genietze! -
14 Januari 2006 - 15:28
*Janneke*:
heeej Gerda,
wat leuk om te lezen hoe het met je gaat daar aan de andere kant! Als ik het allemaal lees krijg ik haast ook al zin om es lekker weg te gaan. Geniet van je avontuur daar!!
liefs *Janneke* -
14 Januari 2006 - 18:24
Eenzame Koekjesbakker:
He Gerda, ik heb vandaag helemaal alleen koekjes gebakken..... Niks aan hoor!!Maar straks gaan we alles inhalen!
groetjes! -
17 Januari 2006 - 11:59
Martine:
Wat lijkt me dat herlijk zeg! Zo ontzettend relaxed... en die natuur daar is ook zo anders dan hier. Geniet er maar lekker van en ik lees met veel plezier je verhalen!
Liefs,
Martine -
17 Januari 2006 - 16:28
Marian:
Gerda! Jij hier? Wat leuk. Suriname leek zo ver weg, maar nu blijkt dat toch wel weer mee te vallen.
Zou je niet nog wat langer daar blijven?
Liefs Marian